stichting kernzaak header

16-03-2007: Hoe kun je zelf onderzoeken of je zaadbalkanker hebt?


Hoe kun je zelf onderzoeken of je zaadbalkanker hebt?

Mannen onder de 35 worden geadviseerd maandelijks zelf onderzoek te doen.

Het slimste is, als je wilt onderzoeken of je zaadbalkanker hebt, om onder de douche te gaan staan. Want dan ben je het meest ontspannen.
Pak de zaadbal met beide handen vast en zet je middelvinger aan de bovenkant van de zaadbal. Laat de zaadbal tussen je vingers doorrollen.

Als het goed is voel je geen pijn. Schrik niet als een van de twee zaadballen groter is dan de ander, want dat is normaal. Als je wel pijn voelt ga dan naar een dokter en het slimste is dan een specialist. Als je pijn voelt hoeft het niet te betekenen dat je kanker hebt. Het kan ook een gewone infectie zijn. Andere kenmerken van zaadbalkanker kunnen bijvoorbeeld zijn: bloed in je urine, pijn in de zaadballen, het kleiner worden en/of een verharding van de zaadbal, een zwelling van de borstklier of van het gebied rond de tepel, rugpijn (ter hoogte van de nieren dat wil zeggen niet onder in de rug maar ongeveer zo’n 15 centimeter daar boven), aanhoudende vermoeidheid zonder aanwijsbare reden.

Maar vergeet nooit: alleen een arts kan bepalen of je zaadbalkanker hebt of niet. Jij kan alleen kijken of je kenmerken van zaadbalkanker hebt. Het slimste is om die controle elke maand te doen omdat je dan eerder veranderingen opmerkt.

Reacties

Bericht door: Gertjan op 11-01-2010 om 13:06:21

Een andere indicatie kan zijn als je tepels heel gevoelig of pijnlijk zijn (bijvoorbeeld het schuren van je t-shirt is al te veel).

Reageer

Naam:

E-mail:

Bericht:

Code:

Type bovenstaande code over: